We moeten het even hebben over het NK Zwift

1
4289
Zwift Watopia
© Zwift

Zondag 26 februari is een bijzondere dag voor eSports en de wielersport. Als eerste nationale sportbond heeft de Koninklijke Nederlandsche Wieler Unie (KNWU) besloten om eSports echt te omarmen. Zondag organiseert deze bond namelijk het NK Zwift. Een grote stap vooruit voor de hele sportwereld.

Wat is Zwift?

Zwift combineert wielrennen en eSports. Met dit fietscomputerspel is het mogelijk om virtueel tegen anderen te fietsen. Ideaal voor iedereen die het haat om in de regen te fietsen, maar toch graag fit wil blijven. Zwift heeft drie uitdagende werelden ontworpen waar amateurs en professionals van over de hele wereld gezellig door elkaar heen kunnen rijden.

Genoeg gepraat. Laten we kijken hoe het werkt.

Dankzij Zwift is het enige wat je nodig hebt om met jouw helden van de Tour de France te fietsen een stabiele internetaansluiting, een degelijke fiets en een fietstrainer die compatible is. Het is afgelopen met al die saaie ritten op hometrainers of met je goede gedrag van je fiets afwaaien als je tegen windkracht 38 in moet beuken. Je kan rijden wanneer je wilt en je kan stoppen wanneer je wilt.

Wil je heuvels? Dan ga je voor heuvels. Wil je klimmen? Klimmen dan! Of wil je lekker op de fiets ontkateren? Ga dan gerust voor een vlak rondje. Het kan allemaal!

Wielerwereld omarmt Zwift

Intussen is ‘Zwiften’ een begrip geworden in het wielrennen. Veel professionele wielrenners fietsen regelmatig een rondje in WatopiaLonden of Richmond. En dat doen ze terwijl ze gewoon thuis zitten. Hoe mooi is dat?

En kan het nog mooier? Voor Leah Thorvilson wel. Dankzij haar prestaties in Zwift heeft zij namelijk voor dit jaar een contract gekregen bij Canyon – SRAM, één van de grootste ploegen in het huidige vrouwenpeloton. Het is uiteraard niet gegarandeerd dat het een succes wordt, maar het is wel gedurfd. En dat valt alleen maar te prijzen.

Zwift Academy Finals Week – Episode 4

1,200 entrants. 3 finalists. 1 pro contract. What a journey! The time has come to announce our 2016 Zwift Academy Winner!

Geplaatst door Zwift op maandag 19 december 2016

En dat is niet het enige succesverhaal. Toen Mathew Hayman vorig jaar zijn arm brak gebruikte hij Zwift om toch in conditie te blijven voor zijn droomwedstrijd, Parijs – Roubaix. En, warempel, de Australiër won ‘m gewoon. Dankzij zijn vermogen om hard te rijden natuurlijk, maar ook dankzij Zwift.

Zwift is dus zeker meer dan een spelletje.

NK Zwift

En nu komt er een NK Zwift. Georganiseerd door de KNWU. En dat is fantastisch. Waar andere sportbonden er soms jaren over doen om eSports enigszins serieus te nemen besluit de KNWU dat al vrij snel te doen.

Sterker nog: elke woensdagavond organiseert de KNWU een heuse trainingskoers met de Nederlandse talentenselectie. Online schrijven tientallen fietsers zich in om met en tegen deze selectie te strijden.

Zondagochtend om elf uur, als menigeen nog in z’n bed ligt te stinken, kruipen honderden wielrenners in het hele land op hun fiets om mee te doen aan dit Nederlands Kampioenschap. Een grote stap voor de wielersport, maar ook voor eSports. Als het even meezit is dit kampioenschap een blijvertje.

Alles zien van het NK Zwift? Via de Facebook-pagina van de KNWU wordt er live verslag gedaan van het evenement. Meer informatie over het NK? Kijk dan hier. Zelf beginnen met Zwift? Check dan zeker deze link.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here